tiistai 24. helmikuuta 2015

Natura Viva ja Kapua -melonta

Muutama vuosi sitten ilmoittauduin Natura Vivan matkalle Itävaltaan. Meitä oli kahden oppaan lisäksi neljä seikkailijaa, jotka lähdimme innolla mukaan erilaisiin aktiviteetteihin alpeilla.

Matka oli pilottireissu, jonka aikana kokeiltiin erilaisia lajeja pitkälti sen mukaan, mitä me matkailijat halusimme – ja mehän halusimme. Viikkomme sisälsi jäätikkö­kiipeilyä, canyoningia, maastopyöräilyä, leppoisampia vuoristopolkujen kävelyjä sekä liitovarjoilua; suurin osa lajeista minulla aivan uusia kokemuksia.

Kerroin tyttärelleni Miralle, että Natura Viva on lähtenyt tukemaan Kapua-hanketta ja pyysin hieman ideointiapua tähän blogiin. Mirahan on aivan loistava ideoimaan erilaisia kirjoitusteemoja ja -tyylejä. Tyttäreni kyseli minulta,  mitkä ovat päällimmäiset mielikuvani matkasta. Hetken kuunneltuaan tyttäreni totesi, että hänelle tulee mieleen matkastamme elokuva Mission Impossible.

Syvennyin hetkeksi muistelemaan kokemuksiani. Elävimmin muistan itselleni uuden lajituttavuuden canoyingin, josta en ollut edes kuullut ennen matkaani. Canoyningissa liikutaan nimensä mukaisesti kanjonissa edeten monin tavoin kuten uiden, köyden varassa laskeutuen tai kalliolta hypäten. Asuna on märkäpuku, päässä kypärä ja jalassa lenkkarit. Canyoningissa  todellakin saattoi tuntea itsensä action -elokuvan sankariksi. Harkitaanpas hieman, millaisia kohtauksia kokeiluistamme saisi.
 
 
Otto 1: Kalliolta laskeutuminen köyden varassa lähtöpaikan ollessa kuiva, laskeutumispaikan märkä ja välissä voimakkaasti virtaavaa vettä. Sankari laskeutuu alas.

Alhaalla kohisee koski, eikä mitään näe kallionreunan takaa. Köysi on yli 10 metriä pitkä kadoten alas jyrkänteeltä.  Pystyin samaistumaan Tom Cruiseeen, joka loikkaa sujuvasti kalliolta alas köyden varassa tuntemattomia vaaroja uhmaten. Oman vuoroni tullessa käännyn katse kohti kalliota, nojaan voimakkaasti köyteen ja lähden laskeutumaan vaakatasossa lenkkarit kiinni kalliossa. Helppoa.

Tai ei sittenkään. Pari metriä laskeuduttuani syöksyy voimakas virtaus reitilleni allaolevan köyden heiluessa putouksessa. Voimani pinnistäen yritän pitää jalkani kiinni kalliossa veden kiertäessä kroppaa voimakkaasti sivuun. Jalkavoimani eivät riitä, jalkani lipeävät kalliosta ja aloitan holtittoman oloisen kieppumisen alaspäin. Parin metrin kohdalta loikkaus lammikkoon. Tehtävä suoritettu.
 

Otto 2:  Hyppääminen  noin 8 metriä korkealta kalliolta alla olevaan pieneen lammikkoon.

Seitsemän ihmistä seisoo korkealla kalliolla katsellen epäuskoisena alhaalla odottavaa lammikkoa. Se on kaukana alhaalla ja näyttää todella pieneltä. Alas ei pääse muuta kuin hyppäämällä. Korkeus arviolta 8 metriä.
 
Muut kiertävät kalliota selvittäen muita mahdollisia reittejä. Niitä ei ole. Ensimmäinen joukostamme juoksee vauhdilla kallion reunalle ja loikkaa. 

Olen seuraava. Juoksen  niin nopeasti ja niin pitkälle kuin uskallan ja hyppään. Lammikon piti olla useita metrejä syvä, joten pohjan ei pitänyt tulla vastaan: kyllä se tuli. Vettä on kuitenkin välissä useita metrejä, joten pohjakosketus on pehmeä. Tehtävä suoritettu. 

                  
Canoyning lajina oli todella upea kokemus, jolla sai haastaa rohkeutensa monilla tavoin. Monenlaisia lajeja kokeilleena pidin kokemuksesta ja olisin valmis menemään uudelleen vastaavankaltaisen reitin. Aktiiviharrastajaksi minusta ei kuitenkaan ole, sillä aivan vaaraton laji ei ole eikä mustelmilta tälläkään reissulla vältytty. Nostan hattua paikallisoppallemme, joka lajissa kilpailee - tai ainakin kilpaili vielä vuonna 2008.
 
Matka jäi muistoihini pysyvästi reissuna, jolloin kokeiltiin kaikenlaista, matkaseura oli todella mukavaa ja järjestelyt toimivat loistavasti. Erityisen suuri kiitos Natura Vivan Ilkalle ja Outille hienosta reissusta ja mukavasta seurasta. Olinkin todella tyytyväinen, kun Natura Viva lähti tukemaan Kapua Bolivia –hanketta lupaamalla toukokuussa järjestettävän melonnan alkeiskurssin maksun kokonaisuudessaan –hankkeelle. 
 
Tule mukaan melomaan!

Natura Viva järjestää melonnan alkeiskurssin Vuosaaren Melontakeskuksessa kolmena iltana 11.5. - 13.5. klo 18.00 - 21.30. Ilmoittautuminen sähköpostiin paivi.h.hyvarinen@gmail.com. Maksu 135 € Kapuan tilille http://www.kapua.fi/osallistuja/paivi-hyvarinen/ vahvistaa osallistumisen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti